Inwoner of klant? Waarom Ximmio vindt dat u uw inwoners moet ‘pleasen’  

Coolblue-gehalte

Bestel je online dan bepaal jjj op welke dag én waar je bezorgt wilt hebben. Voor 22:00 ’s avonds besteld, morgen in huis! En je kunt op elk moment controleren waar je pakketje is.

Neem je gas en stroom af, dan laat je een slimme meter installeren en download je een app. En voila, je hebt inzage in je verbruik, je opbrengsten (als je aan het net terug levert), kunt je thermostaat op afstand inregelen, je kunt je nota’s inzien en je kunt op elk moment je maandbedrag controleren en aanpassen.

 

Hoe ver is de afvalbranche?

Snelheid (actie is directe reactie), transparantie en flexibiliteit zijn gemeengoed geworden. Zowel in de commercie als in openbare nuts functies. Met dit verhaal kom ik al jaren over de vloer bij afval- en reinigingsbedrijven en gemeentelijke organisaties in den lande. En langzaam maar zeker zie je dat er partijen op staan die een hoog ‘Cool Blue’-gehalte ook ambiëren.

Als je mij vraagt naar de status in de afvalbranche dan zou ik willen stellen dat nog niet in alle geledingen van afvalverwerkings- en reinigingsorganisaties is doorgedrongen is dat het ouderwets is:

 • als je hele dag thuis moet blijven om bv grofvuil te laten ophalen of een container om te laten wisselen
 • dat je je afvalpas tegoed enkel kunt aflezen van een bonnetje dat je hebt meegekregen bij de laatste weging op het afvalbrengpunt 5 maand geleden, en dat je dus niet meer hebt
 • dat je niet direct online kunt betalen en afrekenen voor bv textielzakken, containeromruil of grofvuil afspraak
 • dat je geen directe feedback op je mobiel krijgt als een opdracht of taak is ingepland/gestart/voltooid

 

Pleasen door een strategisch bril bezien

De inwoners pleasen, dat is waar we naar toe moeten in de afvalbranche. Niet omdat een ander het doet, omdat het kan of omdat het leuk is.
Nee, omdat het keihard meehelpt aan de uitvoering en realisatie van missie en doelstellingen; een schone leefomgeving en maximaal rendement uit afvalinzameling en -recycling.

Voorbeelden van belangrijke doelstellingen zijn mijns inziens dan ook:

 • Service vergroten en zo een grotere betrokkenheid bij scheiding, inzameling en recycling
 • Transparantie in de bedrijfsvoering en -bedrijfsprocessen
 • Eerlijke verdeling van kosten en baten:
  – alleen betalen voor afval, niet voor grondstof
  – de vervuiler betaald
  – hij/zij die meewerkt aan scheiding en recycling wordt beloond.

Slechts wat zaken die mij te binnen schieten bij het schrijven van dit blok. Maar let wel, het zijn zaken die er toe doen.

 

Beren op de weg

Uit mijn gesprekken de afgelopen jaren blijkt dat de branche voornamelijk nog niet zo ver is omdat het software landschap complex is en innovatie hierbinnen achterblijft. Bij veel organisaties is het een spaghettisoep aan software-applicaties en systemen. Losse entiteiten die niet optimaal met elkaar communiceren en die een uniforme interface en gebruikerservaring in de weg staan. En zodoende vooruitgang in de weg staan en onvoldoende bijdragen aan de realisatie van uw organisatie doelen.

Samen met mijn compagnon Frans, en in nauwe samenwerking met afvalverwerkers, zijn we op deze kans ingesprongen. En hebben we gewerkt aan nieuwe generatie software en apps die uw inwoners, bedrijven en medewerkers centraal stellen.

 

Maak kennis met uw toekomst

Ximmio verbind uw software en systemen, legt er als het ware een schil om heen. En zorgt vervolgens middels specialistische apps en beheer software voor een koppeling tussen inwoners, voertuigen en opdrachten. Real time. In samenwerking met de ERP leveranciers, want zij juichen dit ook toe. Bekijk hier in schema hoe dit eruit ziet.

We gaan de komende jaren met onze klanten hun inwoners, bedrijven en medewerkers met meer plezier laten werken aan afvalmanagement, dat staat vast. Door simpele, without-a-box methoden. Kijkend naar andere branches en door te adopteren, integreren en uitrollen. 2019 wordt dan ook een mooi jaar!